8 leggyakoribb téma

Mit kell tudni a reflux és a szívpanaszok kapcsolatáról?

4574
HOZZÁSZÓLÁS:

A refluxbetegségben tünetként megjelenő szívpanaszok (ritmuszavar, mellkasi fájdalom) igen hasonlíthatnak a valódi szívbetegségben jelentkező szívpanaszokra, és vizsgálatok nélkül általában nem is különíthetők el tőlük.gyomoreges-reflux-gyomorfekely-2

Az ilyen panaszokat okozó valódi szívbetegségek nem ritkán súlyos vagy akár halálos kimenetelűek is lehetnek, ezért első lépésben mindig azokat kell kizárni.

Reflux okozta szívritmuszavar

A szívritmuszavar lehet ritka, szapora, vagy szabálytalan szívverésérzés.

Oka, hogy a visszacsorgó savas gyomortartalom ingerli a nyelőcső érzőideg-végződéseit, ami egy reflexíven keresztül ritmuszavart vált ki.

Első lépésben mindig kizárandó a valódi szívbetegség, majd ezt kővetően kerülhet sor a reflux és a ritmuszavar közötti összefüggés kiderítésére, amely speciális szakorvosi vizsgálatok elvégzésével lehetséges.

Reflux okozta mellkasi fájdalom

A mellkasi fájdalom oka (a reflux kapcsán) legtöbbször a nyelőcső érzőideg-végződéseinek túlérzékenysége, de jelezheti a nyelőcső izomzatának szövődményesen kialakuló fokozott görcskészségét.

A reflux okozta mellkasi fájdalom vizsgálatok nélkül csak nehezen, vagy egyáltalán nem különíthető el a szívkoszorúerek keringési zavara okozta szívfájdalmától.

Tekintve, hogy a mellkasi fájdalom a ma is vezető haláloknak számító szívinfarktus egyik jellemző tünete, ilyen panasz jelentkezésekor először a mellkasi fájdalom szíveredetét zárják ki a panaszok jelentkezésekor végzett EKG-vizsgálattal, illetve (ha az lényeges eltérést nem mutat) részletes kardiológiai kivizsgálással.

A reflux és a keringési betegségek kapcsolata

A refluxbetegség és a szívkoszorúér keringési zavara okozta szívfájdalom közt igen ritkán ok-okozati összefüggés is fennállhat.

Ez többnyire olyan betegekben fordul elő, akik szívkoszorúérgörcs kialakulására hajlamosak.

A nyelőcsőbe visszacsorgó sav a nyelőcső falában található idegvégződéseket ingerelve, egy reflexíven keresztül valódi szívkoszorúérgörcsöt és következményes szívfájdalmat idézhet elő.

Mind a szívkoszorúér-betegség, mind a reflux okozhat tehát mellkasi fájdalmat, s a két betegség gyakran együttesen is előfordul anélkül, hogy köztük ok-okozati összefüggés állna fenn.

Ez szintén aláhúzza annak jelentőségét, hogy mellkasi fájdalom esetén először mindig a súlyosabb okot, az akár halálos kimenetellel is fenyegető szívbetegséget kell kizárni.

4574
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]