8 leggyakoribb téma

Milyen tüneteket okoz a refluxbetegség?

1840
HOZZÁSZÓLÁS:

A következő klinikai kép jellemző a refluxbetegségre.gyomoreges-reflux-12

A reflux tünetei

1. Enyhe nyelőcsőgyulladás (özofagitisz szeróza). Ez olyan kóros esemény, amelyet tükröző műszerrel nehéz észrevenni, és inkább csak a kicsípett minta szövettani vizsgálata képes kimutatni.

2. Hámvesztéses nyelőcsőgyulladás (özofagitisz erozíva). Ezt már tükrözéssel is látni lehet, hiszen a nyálkahártya a gyulladt területen vörös, sérülékeny, maga az eszköz is enyhe vérzést idéz elő, a hámhiány felületes vonalas fekély alakjában jól észlelhető, és a felszínt izzadmány fedi.

3. Nyelőcső fekély (ulkuszpeptikum), amikor a hámhiányok már valódi fekéllyé mélyülnek, amelyekből vérzés, véres izzadmány nyomul elő, azaz látható a tükrözéses képen.

4. A nyelőcső körfogatának (lumenének) heges szűkülete. Az ismétlődő és hosszasan fennálló fekélyek gyógyulási folyamataként a nyelőcsőben lévő fekély hegesen gyógyul, a nyelőcső torzul, a fekély következtében az izomrétege is sérül, a nyelőcső e helyen merevvé válik, szűk, de nyitott. Ilyen fekély okozta heges szűkület van jelen a reflux betegek mintegy 10%-ánál. Ilyenkor a reflux már ezen elváltozás kapcsán is állandóan létrejöhet (különösen fekvő helyzetben).

5. A nyelőcső többrétegű laphámmal fedett, melynek nincsen a sósav maró hatásával szemben védekezési képessége (nem termel nyákot és szódabikarbonátot). Az ismételten reflux hatásnak kitett nyelőcsőszakasz hámbélése fokozatosan átalakul a gyomor-bél rendszerben megszokott hengerhámmá, amely már képes szódabikarbónát- és nyáktermelésre. Ez tehát logikusan felfogva valamilyen védekező mechanizmusnak tűnik. Ezt a felfedezője után öarretr-nyelőcsőnek nevezzük. Tükrözéssel jól látható terület, amely azért jelent a beteg számára kockázatot, mert benne a nyálkahártya előbb kórosan (de nem daganatosan) elváltozhat (ezt diszpláziának nevezik). A sejtek többsorosakká válnak, a sejtmag a sejt alsó régiója helyett szabálytalanul helyezkedik el, és még számos finom rendellenesség lehet jelen, később a Barrett-nyelőcső eseteinek 2-5%-ából nyelőcsőrák alakul ki.

6. A visszaáramló gyomortartalom egészen a szájba is feljut, amikor savanyír (gyomorsav) vagy keserű (epe) ízt érez a beteg. Ha ez napközben történik, akkor nagyobb bajjal általában nem kell számolnunk, esetleg émelygést, hányingert, hányást válthat ki. Éjszaka, alvás idején, fekvő helyzetben, vagy műtét folyamán, amikor a beteg öntudatlan, illetve szülés idején is, amikor a hasprés erős nyomása következtében a gyomortartalom nagy mennyiségben kerül a szájba (különösen császármetszés alatt, amikor az altatott anya különösen ki van téve ennek a veszélynek), az agresszív összetételű gyomortartalom a légutakba kerülhet és köhögésre ingerel, a hörgők és az alsó tüdőmezők gyulladását eredményezi, súlyos tüdőgennyedést eredményezve.

1840
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]