8 leggyakoribb téma

Hogyan zajlik a 24 órás pH(kémhatás)-monitorozás?

1864
HOZZÁSZÓLÁS:

A vizsgálathoz vékony szondát vezetnek a beteg orrán keresztül a nyelőcsövébe, amely 1 vagy több pH mérésére alkalmas érzékelőt tartalmaz. A szondát adatrögzítő készülékhez kapcsolják, amely 24 órán keresztül folyamatosan méri a nyelőcsőben a pH változásait.reflux0

A kis zsebrádió méretű készüléket derékszíjjal rögzítik a beteghez. A 24 óra elteltével a készülék adatait számítógépes analízisnek vetik alá. A vizsgálat történhet ambuláns (otthoni) módon vagy fekvőbeteg-intézetben.

Mivel jár együtt a vizsgálat?

A vizsgálat során a betegnek általában egy meghatározott napirendet írnak elő, amelyben meghatározzák pl. az étkezések időpontját, sőt, az elfogyasztható étel típusát is. Normál esetben a nyelőcső pH-értéke 5 és 7, míg a gyomorsavé 1 és 2 közötti.

Ha tehát gyomorsav jut fel a nyelőcsőbe, akkor a nyelőcső pH-értéke csökken. Kórosan savas pH-értékről akkor beszélünk a nyelőcsőben, ha a pH a kritikusnak tartott 4-es érték alá esik. Természetesen normál körülmények között is előfordulhat savas reflux, különösen étkezéskor, illetve közvetlenül az étkezések után. Éppen ezért egyetlen savas refluxepizódot önmagában még nem tekintenek kórosnak.

A vizsgálólaboratóriumban az egészségesekre jellemző normál tartományhoz hasonlítják a betegek adatait. Kórosnak az ezen kívül eső értékeket tekintik.

Mit képes megállapítani a vizsgálat?

A pH-monitorozással megállapítható a savas refluxepizódok száma, időtartama, napszaki megoszlása, a tünetekkel való összefüggése, sőt többérzékelős szonda használatával, még annak magassági kiterjedése is.

Lehetséges ugyanis, hogy egy refluxepizód csak a nyelőcső alsó, gyomorhoz közel eső részét érinti, és az is, hogy egészen a garatig felterjed. Ennek elsősorban a légúti szövődményeket okozó refluxbetegség igazolása terén van szerepe. Az egyszerűbb eszköz ma már viszonylag széles körben, akár városi kórházakban is hozzáférhető.

1864
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]