8 leggyakoribb téma

Hogyan történik a reflux diagnosztizálása?

1644
HOZZÁSZÓLÁS:

A reflux meglétére a beteg panaszai utalnak. Enyhe reflux inkább csak étellel erősen megterhelt gyomorban, fekvő helyzetben, a hasprés fokozott működtetésekor mutatkozik.gyomorsav-reflux-19

Hogyan diagnosztizálható?

Ha a báriumos kontrasztanyaggal történő röntgenvizsgálat idején a képernyőn a beteg álló helyzetében is mutatkozik a reflux, akkor ez már előrehaladott betegség jele. A legpontosabb vizsgálat a gyomorsavat jelző szondával történik, amikor a szondát (ennek végén van a savat érzékelő pH-mérő) a gyomorból röntgenernyő előtt fokozatosan visszahúzzák, hogy az alsó záróizom fölött mintegy 5 cm-rel helyezkedjen el.

Ez a pH-mérővel ellátott szonda képes a pH-változásokat érzékelni, tehát jelez, amikor savas folyadék áramlik vissza a gyomorból, de azt is jelzi, amikor lúgos jellegű bélnedv visszaáramlása történik (epés reflux). Ha a pH-mérésre alkalmas szonda egyben alkalmas a nyelőcsőben megjelenő, és a gyomorból származó váladék leszívására is, akkor különösen egyszerű az epés refluxot észlelni.

Szokás elvégezni a Bernstein-próbát, amikor a szondát a nyelőcső alsó részébe vezetik és élettani sóoldatot, majd sósavas oldatot juttatnak a nyelőcső alsó területére. Sóoldat nem vált ki panaszt, míg a gyulladt nyelőcsőszakaszon a sósav maró, fájdalmas érzést kelt. A röntgenvizsgálat alkalmával a beteget fekvő helyzetben, sőt a vizsgálóasztal kisfokú megdöntésével a beteg feje lejjebb kerül, mint testének alsó része, (ún. Treiule-lenburg-helyzet) így is elvégzik a kontrasztanyagos vizsgálatot, hogy a kisebb mértékű refluxot, illetve a hiatusz herniát ki tudják mutatni.

E vizsgálatokkal ki lehet zárni, vagy igazolni lehet a nyelőcső és a gyomor szervi elváltozását vagy annak hiányát, és ez megszabja a tennivalókat, a beavatkozás lehetőségeit is.

1644
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]