8 leggyakoribb téma

Hogyan kezelhető természetesen a reflux?

2199
HOZZÁSZÓLÁS:

A gyomor-nyelőcső (gasztroözofagealis) reflux betegség – ha nincsen mögötte súlyosabb szervi elváltozás – jól reagál életmódrendezésre és gyógyszeres kezelésre. A fokozott hasűri nygyomorsav-reflux-20omást csökkenteni kell, s e célból a túlsúlyos beteg testsúlyát érdemes mérsékelni megfelelő fogyókúrával.

Hogyan kezelhető a reflux természetesen?

A gyomor ürülését is lehet befolyásolni a rekesz pumpahatásának fokozásával, amely célra legalkalmasabb a kocogás, vagy légzési gyakorlatok végzése, álló helyzetben a hasi légzés erélyesebb kivitelezése.

A gyomortartalom a has masszírozásával is lefelé mozgatható, ha ezt a beteg álló helyzetében végezzük. A beteg ágyának fejvégét érdemes megemelni, hogy az éjszakai nyugalmát a reflux kevéssé zavarja. Hasonló céllal a fej alá a párnákat magasabbra kell tornyozni.

Az étkezésből a zsíros ételeket ki kell küszöbölni, és egyszerre nem szabad nagyobb mennyiségű ételt fogyasztani. Az étel napi mennyiségét több, kisebb adagra kell elosztani és lefekvés előtt (akár esti, akár délutáni) sétát beiktatni, tele gyomorral ne feküdjön le a beteg!

Ha a beteg dohányzik, az orvosnak figyelmeztetnie kell rá megfelelő körültekintéssel, hogy erről a szenvedélyről lehetőség szerint szokjon le! A beteggel ismertetni kell a dohányzás okozta igen súlyos következményeket, amelyek a szervezetét fenyegetik.

Meg kell arról is győzni, hogy a dohányzás ma már kábítószer-élvezetnek tekinthető, de szerencsésebben jár a beteg, mivel a dohányzásról való leszokás – ellentétben a valódi drogokkal – súlyosabb megvonási tünetek nélkül is lehetséges.

Az alkoholos italok fogyasztása ugyancsak kerülendő, hiszen fokozza a gyomorsav termelődését. Ugyanez vonatkozik a kávéra, teára, kólára, csokoládéra. Mindezek az élvezeti cikkek olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek kifejezett gyomorsav-termelést idéznek elő.

Az étkezés elősegítésére a beteg hozassa rendbe fogazatát, hogy rágóképessége a lehető legjobb legyen. Amíg ez nem sikerül, az ételeket darálva, pürésítve fogyassza. Amennyire lehetséges, próbálja bélműködését, székelési szokásait rendezni, belei ne legyenek telve több napos salakanyag maradékkal. Javasolható, hogy a beteg fogyasszon magasabb étkezési rosttartalmú táplálékokat, hiszen a főzelékek és saláták, zöldségek rossz fogazat esetén pürésítve is fogyaszthatók.

2199
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]