8 leggyakoribb téma

Előzze meg a gyomorégés és a reflux kialakulását

1494
HOZZÁSZÓLÁS:

Aki sokat csuklik, böfög vagy evés után kellemetlen, égő érzést tapasztal a szívtájon, illetve a mellkas felső részében, annak gyomorégése, súlyosabb esetben gyomorsav-visszaáramlása lehet: reflux vagy GERD. E tünetek tipikusan akkor jelentkeznek, ha a nyelőcső alján lévő körkörös záróizom meggyengül, és nem zár jól, vagyis a gyomorsav visszafolyik a nyelőcsőbe, fel akár egészen a garatig.

Lassítsunk!Gyomoreges es reflux

A mai ember úgy eszik, ahogy minden mást is csinál: sietve. Túl gyors evéskor sok levegőt nyelünk az étellel, ami haspuffadást idéz elő, és a gyomortartalmat fölfelé nyomja. 

Íme egy jobb módszer: vegyünk a szánkba egy falatot, rágjuk meg jól, közben a kést-villát letéve váltsunk pár szót az asztaltársunkkal, majd miután lenyeltük az ételt, lássunk neki a következő falatnak. E módszer további előnye, hogy csökken a kalóriabevitel, mert kevesebb étel jut a gyomorba, a táplálék leülepedési ideje miatt mégis kellő teltségérzet jelentkezik.

Ételpróba

Régebben úgy szólt a jó tanács, hogy akinek gyakran ég a gyomra, kerüljön mindenféle paradicsomos, csípős, savanyú vagy zsírban sült élelmiszert, és alkoholt se igyon. A kutatások szerint nem kell mindent rögtön egyszerre elhagyni: az egyéni tapasztalat mutatja meg, hogy konkrétan milyen táplálékok váltják ki a gyomorégést.
Egy-két héten át mindennap írjuk föl, pontosan mit ettünk, s mikor, melyik étel fogyasztása után, mennyi ideig jelentkezett gyomorégés. Így kiderülhet, melyik a problémás élelmiszer, amit azután egy hétre elhagyunk; ha nincs javulás, vegyük vissza az étrendbe, s helyette egy másikat iktassunk ki újabb egy hétre.

A gravitáció szerepe

Álló testhelyzetben a lenyelt táplálék a gyomor aljában tömörül. Evés után tehát ne dőljünk le, hanem járjunk egyet. Akinek éjjel szokott égni a gyomra, megemelt fejrésszel, például több párnán aludjon, hogy fekvés közben is lefelé áramoljon a gyomorsav. Az is segíthet, ha állva eszünk.

Fogyni kell

Minél kevesebb valakin a háj, annál kevésbé gyötri gyomorégés vagy reflux. De mi az összefüggés? Egyrészt valószínűleg az, hogy a lerakódott hájréteg nyomást fejt ki a hasra, másrészt a kövéreknél gyakori a rekeszsérv, ami akkor keletkezik, ha a gyomor felső része benyomul a rekeszizmon keresztül a mellüregbe, így a gyomorsav könnyen visszafolyhat a nyelőcsőbe.

Semmi buborék

Kimutatták, hogy a szénsavas üdítők éjszaka gyomorégést okozhatnak, ami zavarja az alvást. Lefekvés előtt néhány órával tartózkodjunk a szénsavas italoktól.

Az akupunktúra csodái

Ausztrál kutatók vizsgálatai szerint a csuklóra gyakorolt igen enyhe elektromos akupunktúrás stimuláció hatására a gyomor felső záróizma, a gyomorkapu, cardia, az esetek közel 40 százalékában feszesebbé vált. A kontrollcsoportnál, ahol csak “színlelt” akupunktúrát alkalmaztak, nem figyeltek meg ilyen javulást. A reflux és a gyomorégés egyik fő kiváltó oka az említett záróizom renyhesége.

Segít az alvásspecialista

Alvásszakértő gyomorégésre? Igen! A jelek szerint ugyanaz a kezelés, amelyet alvási apnoéra alkalmaznak, hatékony gyógymód lehet az éjjel jelentkező gyomorégésre, illetve refluxra. A módszer neve “folyamatos pozitív légúti nyomás”, angol rövidítéssel CPAP.

Lényege, hogy a páciens éjszakára különleges orrmaszkot kap, amelyhez sűrített levegős pumpa kapcsolódik, hogy nyitva tartsa a légutakat. Hatásmechanizmusa abban rejlik, hogy fokozott légnyomást gyakorol a garatra, s megakadályozza a gyomortartalom nyelőcsőbe áramlását.

A reflux veszélyei

Ha állandóan gyomorsav áramlik a nyelőcsőbe, krónikus gyulladást fenntartva, kialakulhat a Barrett-szindróma, ahonnan már csak egy lépés a nyelőcsőrák. Ha a gyomorégés nem időnkénti kellemetlenséget, hanem idült köhögést, hányingert, hányást vagy nehézlégzést okoz, forduljunk orvoshoz.

1494
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]