8 leggyakoribb téma

Amit tudnia kell a reflux légúti tüneteiről

2340
HOZZÁSZÓLÁS:

A légúti tünetek kiváltásában a refluxbetegség kétféleképpen játszhat szerepet.

Egyrészt a garatba visszacsorgó, majd onnan a légutakba kerülő savas gyomortartalom közvetlenül is irritáló hatású, másrészt a nyelőcsőbe visszakerülő savas gyomortartalom ingerli a nyelőcsőfal érzőideg-végződéseit.

Az alábbiakban tárgyalt felső, illetve alsó légúti tünetek egyike sem csak a refluxra jellemző. Fennállásuk esetén az orvos csak akkor gondol refluxbetegségre, ha az adott tünet nem magyarázható maradéktalanul a rá egyébként jellemző légúti betegséggel, vagy ha az adott légúti betegség szakszerű kezelésére sem jagyomorfajas-belfajdalom-puffadas-reflux-belfekely-gyomorfekely-2vul a tünet.

A felső légúti tünetek közül a következők függenek össze a leggyakrabban a refluxbetegséggel: rekedtség, toroktáji gombócérzés, hátsó garatfali váladékcsorgás, köhögés – e tünetek gyakran együttesen fordulnak elő.

A rekedtség

A refluxhoz társuló rekedtség többnyire időszakosan fordul elő, a gége idült gyulladása következtében.

Refluxbetegségben a rekedtség leginkább reggel jelentkezik, amelyet az éjszakai refluxszal hoznak összefüggésbe.

A beteg hangja jellegzetesen „fátyolos”. A rekedtség számos gégészeti betegség szempontjából vészjelző tünetként értékelendő, így megjelenésekor azonnali fül-orr-gégészeti szakvizsgálat szükséges, az egyéb, súlyosabb betegségek mielőbbi biztos kizárása érdekében.

Gombóc a torokban

A toroktáji gombóc-, vagy idegentest érzés jelentősen rontja a betegek életminőségét.

A beteg ilyenkor azt érzi, hogy valami van a torkában vagy a garatjában, de azt semmilyen módon (köhögés, nyelés stb.) nem tudja onnan eltávolítani.

Bár ez a tünet rendkívül kellemetlen, mégis gyakran alulértékelt, mert az orvosi vizsgálatkor többnyire nem találnak érdemi eltérést a garat, illetve a torok területén.

Így nem ritka, hogy további vizsgálat nélkül lelki betegség tünetének nyilvánítják, és pszichiátriai vizsgálatra utalják a beteget.

A köhögés

A refluxos köhögés általában nem jár köpetürítéssel, rohamszerűen jelentkezik, és a beteg minél inkább erőlteti a köhögést, annál fokozottabban jelentkezik a köhögési inger.

A tapasztalat szerint tej, víz ivása enyhíti a köhögési ingert.

Ritkábban – ha a köhögés köpetürítéssel is jár – a beteg a köpetét többnyire savanyú, kesernyés ízűnek, nyúlós jellegűnek írja le.

Fontos tudni azonban, hogy a hosszasan -azaz 2 hónapnál régebben – fennálló köhögés vészjelző tünetnek minősül és ezért mielőbbi fül-orr-gégészeti és tüdőgyógyászati szakvizsgálat elvégzését indokolja.

Alsó légúti tünetek

Az alsó légúti tünetek között leggyakrabban az asztmás légzészavarlégszomj, fulladásérzés – fordul elő.

Oka a légutakba kerülő gyomortartalom közvetlen irritáló hatása vagy a nyelőcső alsó szakaszán található érzőideg-végződések ingerlésére reflexes úton kialakuló hörgőgörcs.

A reflux okozta asztmás légzészavarra jellemző, hogy – legalábbis kezdetben – kialakulásának időpontja összefügg a refluxszal.

Ez azt jelenti, hogy gyakran étkezések után, hajolgatás vagy emeléssel járó munka során, illetve éjszaka, fekvő testhelyzetben alakul ki.

Később – az idült légúti gyulladás kialakulásával – a reflux aktuális jelenlététől függetlenül tartósan vagy visszatérően is fennmaradhatnak e tünetek.

Szintén refluxbetegség fennállására utalhatnak az egyéb okkal (pl. baktérium- vagy virusfertőzés) nem magyarázható, visszatérő tüdőgyulladások.

Ilyenkor a légutakba visszacsorgó gyomortartalom váltja ki a légutak gyulladását.

2340
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]