8 leggyakoribb téma

A reflux tünetei és súlyosbító tényezői

1696
HOZZÁSZÓLÁS:

A refluxos tünetek közül kiemelendő a gyomorégés. Ezt a has felső részén, a nyelőcsőreflux mentén mutatkozó, a szegycsont mögött keletkező égő, gyötrő fájdalomként éli át a beteg, de képes távolabbi helyekre is sugározni a karba, az áll területére.

Az egész tünet erősen emlékeztet a szívroham tüneteire (infarktus)! Általában az étkezést követően lép fel mintegy egy órával, fekvő helyzetben kellemetlen volta erőteljesebb.

A gyomorégés következtében a beteg éjszakai alvása is zavart szenved. Minél súlyosabb ez a panasz, annál gyakrabban észleli a beteg.

Mely tényezők súlyosbíthatják a gyomorégést?

Különösen kockázatos a nagy mennyiségben elfogyasztott bármilyen, de főként az erősen fűszerezett, csípős étel, az alkohol és a feketekávé, a túlzottan zsíros étrend.

A dohányzás igen jelentős kockázati tényező.

Az is jellemző erre a gyomorégésszerű panaszra, hogy savlekötő gyógyszerek enyhítik. Ha a nyelőcsőben már gyulladásos jelenségek alakullak ki, akkor a nyelés is fájdalmassá válik, ezért aztán a beteg nehezen nyel, kevés ételt képes elfogyasztani, rohamos fogyásról számol be. Ilyen esetben a részletes kivizsgálás elengedhetetlen.

Ha a visszaáramló sav álmában lepi meg a beteget, a szájából a savi gyomortartalom a légcsövébe juthat, ami rekedtséget, köhögési rohamokat, tüdőgyulladást, tüdogennyedést idézhet elő.

A diszpepsziás betegek altatásban történő műtéte esetén, vagy szülése alatt – amikor is a hasüregi nyomás óriási mértékben fokozódik és a savi gyomortartalom visszaáramlásának igen nagy a veszélye – különösen vigyázni kell, és megfelelő kezelést kell alkalmazni a reflux kivédésére.

A mindennapi élet is szolgáltathat kockázati tényezőket a már említetteken kívül, ilyenek a hajlongással járó munka (kertészkedés), kövérség, a rekeszizmon lévő tág nyílás (hiátusz hernia).

1696
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. Teleki Imréné Erzsike szerint:

    Manapság rengeteget lehet olvasni az interneten a refluxról. Sajnos én is érintett vagyok a témában. Szeretném elhagyni a gyógyszereket. Tud valaki ajánlani természetes alapú készítményeket? Előre is köszönöm a válaszokat!

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]